İş

Diyarbakır’dan Avrupa’ya Kuru Domates İhracatı

Diyarbakır’dan Avrupa’ya kuru domates ihracatı

Avrupa’nın pizza sosu Diyarbakır’dan geliyor

Avrupa ülkelerine gönderilecek domatesler kurutulmaya başlandı

DİYARBAKIR Diyarbakır’da ticari amaçla üretilen günlük 150 ton domates Avrupa ülkelerine ihraç edilmek üzere kurutulmaya başlandı. Diyarbakır’ın kuru domatesi İtalya’da da pizza yapımında kullanılıyor.

Bağlar ilçesine bağlı kırsal Topraktaş Mahallesi’nde her yıl dünya mutfağına giren domatesler kurutularak ihraç ediliyor. Kentte sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde olmasına rağmen personeller tarladan getirilen domatesleri tek tek bıçaklarla keserek kurutuyor. Kesilen domatesler daha sonra tuzlanır ve 6 gün güneşte bekletilir.

İzmir’den Diyarbakır’a gelerek Diyarbakır ve Mardin yörelerinde domates yetiştiren Gıda Yüksek Mühendisi İsmail Mürselim, ürettikleri domatesleri kurutarak Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

Mürselim, işlerini daha önce Ege bölgesinde yaptıklarını belirtti. “5 yıldır Diyarbakır ve Mardin bölgelerinde domates yetiştirip kurutuyoruz. Şu anda ürettiğimiz domatesleri bulunduğumuz topraklarda kesip kurutuyoruz. Kuruttuğumuz domatesler ağırlıklı olarak İtalya, İngiltere, Almanya’da. Genelde İtalya’ya ihracat yapıyoruz” dedi.

6 günde kuruyan domatesler

Günde ortalama 100 ila 150 ton domates kurutulduğunu belirten Mürselim, “Kendi tarlamızda günde 100 ila 150 ton domates topluyoruz. O gün içinde topladığımız ürünleri kesip tuzlayıp bırakıyoruz. kurutmak için “Domatesleri gönderiyoruz. Domates kesme alanında 80 kişi, tarlada 180-200 kişi çalışıyor. Ortalama 300-350 kişi ile çalışıyoruz” dedi.

Domates üretiminde hiçbir kimyasal madde kullanmadıklarını kaydeden Mürselim, şunları kaydetti:

“Tarlaları hazırladıktan sonra şubat ayında Diyarbakır’a geldik. Burada her şeyi hiçbir kimyasal kullanmadan organik olarak ektik. Ondan sonra sertifikalandırılıp piyasaya çıkıyor. Domateslerin üzerine tuz atıyoruz bozulmasın diye çünkü biz yapıyoruz Bazıları kimyasal kullanıyor ama biz kullanmıyoruz.”

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden gelen Fatma Gencer, ailece domates kurutma işi için Diyarbakır’a geldiklerini söyledi.

Gencer, “İşte biz burada bu sıcak havalarda çalışıyoruz. Burada sıcak havalarda yaşlılarda çeşitli kronik rahatsızlıklar yaşıyoruz. Ülkemizde domates ekimi olmayan ülkemizde gece saat 03.30’da kalkmaya çalışıyoruz. kendimize… Keyifli bir iş ama bu sıcakta yoruluyoruz” dedi.

“Sıcak havalarda sıkıntı var ama biz çalışmak zorundayız çünkü çocuklarımız okuyor”

Gencer’in babası Aziz Gencer, “İşlerimiz çok iyi gidiyor. Bu yıl hem yevmiye alıyoruz hem de ne kadar çok para kazanırsak o kadar çok para alıyoruz. Bu yıl kasaya 5 lira daha fazla alıyoruz. Sabah 03.00’te, akşam 20.00’de buradayız.İstanbul’da evdeyiz. Öğlen, güneş nedeniyle iki saatlik bir molamız var. Bu sıcakta sıkıntı oluyor ama çocuklarımız ders çalıştığı için biz çalışmak zorundayız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort