Lahana turşusunun ilaç etkisi gösteren 5 faydası
Lahana turşusu, bağışıklık sistemi ve metabolizma için kıymetli olan C vitamini açısından zengindir. Ek olarak, size B kümesinden vitaminler ve bedenin A vitamini oluşturduğu beta-karoten sağlar.
Diğer şeylerin yanı sıra sağlıklı gözler, cilt ve kemikler için bedende A vitamini gereklidir. Lahana turşusu ayrıyeten kanın pıhtılaşması için değerli olan K vitamini içerir. Bitki ayrıyeten potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum üzere mineraller açısından da zengindir.
50 gr lahana turşusunda;
4kcal / 18KJ
0.6g Protein 0.0g
Yağ
0.6g Karbonhidratlar
1.5g Lif-25mg Kalsiyum
90mg Potasyum
5mg C Vitamini
0.74g Tuz
Hazır lahana turşusu satın alırsanız, birçok çeşidin raf ömrünü uzatmak için pastörize edildiğini, bunun faydalı bakterileri öldürdüğünü bilmelisiniz. Lahana turşusunun yararlarından en yüksek düzeyde yararlanabilmek için mesken üretimi fermente turşuları tercih etmelisiniz.
Lahana turşusunun harika 5 faydası
1. Yararlı bir besin kaynağıdır
Lahana turşusu, vitamin ve minerallerin yanı sıra uygun bir lif kaynağıdır ve fermente bir besin olduğundan, sindirim sıhhati için değerli olan yararlı probiyotiklerin büyümesini dayanaklar. Lahana üzere besinlerin besin kıymeti fermantasyonla zenginleştirilebilir ve besinlerin sindirilmemizi kolaylaştırır. Bunun nedeni, lahana turşusunun bedenin yiyecekleri daha küçük ve daha kolay sindirilebilir moleküllere ayırmasına yardımcı olan enzimler içermesidir ve bu da daha fazla besin unsurunu emmemize yardımcı olur.
Bununla birlikte, lahana turşusu bir tuz kaynağıdır. Bunun nedeni, tuzlu bir ortamın, bozulmaya ve bozulmaya yol açabilecek bakteri çeşitlerini inhibe ederken faydalı Lactobaccili’nin büyümesini teşvik etmesidir.
2. Bağışıklık sistemini destekler
Bağışıklık sistemimizin birden fazla bağırsaklarımızda bulunur, bu nedenle lahana turşusunun bağırsağı destekleyen özelliklerinin de yararlı olması şaşırtan olmayabilir. Lahana turşusundan elde edilen güzel bakteri yahut probiyotikler, sindirim sisteminizin iç yüzeyini sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Güçlü bir bağırsak astarı, istenmeyen hususların yahut toksinlerin bedeninize ‘sızmasını’ pürüzler ve böylelikle bir bağışıklık reaksiyonuna neden olur. Birebir bakteriler, doğal antikorlarınızı da takviyeler ve enfeksiyon riskinizi azaltır.
Lahana turşusu, bir probiyotik kaynağı olmasının yanı sıra, daha güçlü bir bağışıklık reaksiyonunu desteklediği bilinen C vitamini ve demir de sağlar.
3. Kalp sıhhatini destekler
Lahana turşusunun kalp sağlıklı özelliklerini destekleyen bir dizi faktör vardır. Birinci olarak, lif açısından güçlü olması ve yararlı probiyotik bakteri kaynağı olması, lahana turşusunu kolesterol düzeylerini dengelemek için yararlı kılar. Lahana güzel bir potasyum kaynağıdır ve probiyotik içeriği kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Lahana turşusu ayrıyeten , aterosklerozun mümkün bir nedeni olan arterlerde kalsiyum birikintilerinin birikmesini önlemeye yardımcı olan bir K2 vitamini kaynağıdır.
4. Ruh halini ve davranış iyileştirir
Bağırsak floramızın ruh halimizi ve davranışımızı nasıl etkilediği süratle gelişiyor ve lahana turşusu üzere fermente besinlerin değerli bir rol oynayabileceği görülüyor. Fermente besinlerde yaygın olarak bulunan Lactobacillis helveticus ve Longum Bifidobacteria dahil olmak üzere birtakım probiyotik bakteri tipleri, anksiyete ve depresyon semptomlarını güzelleştirebilir.
Bunu, bağırsakta daha sağlıklı bir dengeyi teşvik ederek ve iltihabı azaltmaya ve daha sağlıklı bir bağırsak ortamını teşvik etmeye yardımcı olan kısa zincirli yağ asitleri ismi verilen bileşikleri üreterek yaparlar.
Fermente besinler ayrıyeten bağırsakların magnezyum ve çinko üzere ruh halini dengeleyen mikro besinleri almasını teşvik ederek ruh halini ve davranışı destekleyebilir.
5. Kanser riskini azaltır
Sülforafan üzere bileşikler açısından güçlü olan lahana, diyetinize eklemek için pahalı bir sebzedir. Bunun nedeni, bu faydalı bileşiklerin oksidatif hasarı önlemesi ve muhtemelen kolorektal kanser de dahil olmak üzere kansere karşı hami bir biçimde hareket etmesidir . Emsal bir halde, fermente lahana ve suları da tesirli bir rol oynuyor üzere görünüyor.
Lahana turşusu ve münasebetiyle lahana turşusu suyu, bedendeki birçok süreç için değerli olan sağlıklı besinler ve laktik asit bakterileri açısından zengindir. Tertipli tüketimi beden üzerinde olumlu bir tesire sahiptir. Her şeyden evvel, koruma süreci, laktik asit fermantasyonu sırasında oluşan içerdiği laktik asidin sıhhat açısından yararları vardır.
Laktik asit bakterileri, doğal probiyotikler üzere davranarak, bağırsak florasını güçlendirebilir, bu da sağlıklı sindirimi takviyeler. İçerdiği diyet lifleri de sindirimi uyarır. Günlük lahana turşusu suyu tüketimi, arındırıcı ve detoksifiye edici bir tesire sahiptir.
Her şeyden evvel, çiğ lahana turşusu ve ondan yapılan lahana turşusu suyu sağlıklıdır, zira vitamin ve besin unsurlarının büyük bir kısmı pişirildiği vakit yok olabilir ve laktik asit bakterilerinin tesiri de kısıtlanır.
Kabızlık üzere bağırsak meselelerinde da lahana turşusu suyu mükemmeller yaratabilir. Lahana turşusunun suyu bağırsaklardaki sindirimi uyarır ve müshil tesiri vardır. Bu nedenle hafif bir müshil olarak kullanılabilir.